Pages

Saturday, 16 June 2012

Dugaan Yang Telah Tiba.



waduh waduh waduhhhh.. blog gue uda berabuk yea sudah lama tidak mengemasnya dan tiba masanya gue mengemas blog gue.. aik lain macam je bahasa aku ni, budi bahasa budaya kita guna la bahasa melayu dengan sebaik-baiknya.
ok aku bukan nak cerita tentang bahasa-bahasa ni tapi aku nak cerita dugaan yang melanda aku.
Mungkin ni salah satu dugaan yang allah swt beri kepada aku tapi aku terima dengan hati yang terbuka walau pon kadang-kadang aku rasa sakit hati nak terima. Sem baru da bermula dan kelas pon sudah mula hari isnin yang lepas. wowwww dugaan yang baru sudah datang lariiii tp apa boleh buat aku tak boleh lari dari kenyataan ni. Aku terpaksa hadapi dengan tabah. 
Siapa pernah merasa lecturer or guru yang tegas mengajar korang.? pernah.? korang pasti dapat merasa kan cara dia mengajar macam mana, reaksi muka dia macam mana, suara dia macam mana.
ahaha.. mesti korang duduk diam kan bila dia mngajar dan tidak bersuara langsung. arrr mcm tu la yang terjadi kat aku. aku langsung tak bersuara bila dia masuk kelas sebab aku da tau cara dia mengajar sebelum-sebelum ni, senior aku pon cakap hal yang sama. aduuuuhhh bengangnya aku dengan semua niiiii.. uhu.. Hanya ALLAH SWT je yang tau perasaan aku macam mana masa tu. PARAH siottt.
Aku akan ingat kata-kata dia sampai bila-bila. YOU HAVE THE POTENTIAL FAIL IN THE SUBJECT. Bila dia cakap macam tu je kat aku, perasaan aku mula down untuk belajar.
Aku sms mak aku then aku meluah semuanya yang ada kat perasaan aku tapi aku bersyukur sangat dengan mak aku sebab dia bagi aku semangat tuk belajar lagi. Dia mengajar kita belajar so renung-renungkan.
Banyak lagi dugaan yang berlaku kat aku tapi kalau nak cerita lagi kat sini memang panjang lebar la ayat aku. 

ok tu saja tuk kerja mengemas aku hari ini.


Tuesday, 10 April 2012

Tiba Masa.


Hari yang di tunggu selama 2bulan telah pon tiba, tak sabar rasanya nak sampai kat destinasi yang nak di tuju.. haha
terbaikkkkkkkk..

Hari ini aku nak menyeberang lautan yang memisahkan SEMENANJUNG MALAYSIA dengan BORNEO. 


Bukan nak
Tapi naik
flight AIR ASIA KK - KL. Kalau berenang tak tahu bila la nak sampai ke destinasi tu.. kot2 tak sampai.. hahaha..

Cuti ni guna la dengan sebaik mungkin. Lepas cuti mula da KULIAH tak de masa da nak cuti2 ni..
Kalau cuti pon COUPLE ngan assignment yang berlambak2 je la..
Tapi kalau da cuti berjauhan ngan ngan mak bapa mesti rindu plak ngan masakan mak.
:(
Haddoyyyyyyyyyynya punnnn,,,,
uhu

Hari ni giliran aku balik semenanjung, 14hb ni plak giliran bapa aku plak p LANGKAWI menjalani latihan POLIS BANTUAN UiTM.
Bila tiba masa aku balik SABAH plak tiba giliran mak aku plak balik KEDAH..

So tinggal la aku sendirian kat rumah..
Tak pe la.. biar hidup berdikari jangan terlampau manja sangat ngan ape yang ade..

Aku harap perjalanan aku, bapa aku nak p Langkawi n mak aku nak balik KEDAH selamat sampai ke destinasi yang nak di tuju.
AMIN..

Friday, 23 March 2012

Tak baik KEDEKUT.



TORA datang lagi..  opssss silap la plak.. hehe :)
sya datang lagiiii..

WOwwwww!!!!!!!
Lain macam je bunyi entry aku hari ni.. haha

~ ~ ~ ~ ~ 

Bukan apa aku cuma nak kongsi apa yg aku ada sekarang ni, kan tak baik kalau kita kedekut ilmu.
Kalau kita kedekut ilmu nanti pandangan @ fikiran orang lain kepada kita lain macam plak kn so itu aku tak mahu berlaku. 

 Rasulullah s.a.w pernah bersabda.
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”

Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi 

Macam ni ceritanya.
Pada satu hari kancil berlari2. hehe.. silap cerita da plak..
ok2 mcm ni critanya, member aku ni baru nak berjinak dalam dunia blog n dia tnya aku mcm na nak cantikkn blog n TAMBAH GADGET.

~ ~ ~ ~ ~

Time tu jam11am kot klu aku tak silap la tp dalam masa yang sama aku nak ulang kaji sikit coz satu malam aku da belajar tidur pon 30minit je..

~ ~ ~ ~ ~
 
Biasa la kn bulan exam so mesti belajar. Ok balik d cerita asal, nasib baik la member aku faham kn jam2 kteorg ade PAPER ACC so dia ajak aku  p GYM UiTM jam7.30pm tuk update blog dia coz kat GYM UiTM ade wifi. Kalau nak guna BROADBAND lambat p'gerakan macam sibut. 
hahaha..

~ ~ ~ ~ ~

Tapi bersyukur la dengan ilmu yg tak seberapa banyak tentang edit blog ni, aku dapat terangkan n tunjuk ajar dia. so now blog dia pon da ok.

Tapi sayang sekali aku ambik kesempatan dlm kesempitan tuk download movie.. ehe
dia sibuk ngan blog dia, aku sibuk ngan download movie aku.. hehe
dalam masa 4jam lebih aku dapat download 4movie n 2 RAJA LAWAK 6 full MINGGU 1 & 2.

~ ~ ~ ~ ~

C A K  C A K  C A K

Betul kata cicak.

Hidup YB.

:)

Pantang Mundur Kecuali Operasi.

Monday, 12 March 2012

Best Bro!!!!!

Assalalmualaikum semua.

Hari ini aku nak cerrrrr permainan yang aku pernah main dahulu..
permainan ne mesti la korang pernah main juga la.. 
haha.

 
 1. BOLA KOTAK.
 Permainan ne bdak lelaki yang main..
Kalau aku tak silap ingat time piala dunia 2002 kot aku main permainan ne ngan abg aku n jiran2..
Habis kotak rokok menjadi mangsa kiteorang.. ahha.. 
Balik je sekolah or time cuti sekolah (sabtu & ahad) mesti main benda ne..

2. LAYANG-LAYANG.
Main layang-layang ni yang best.. sangup serah diri kat tengah panas nak main layang-layang Tp yang bestnya abg aku pandai buat layang-layang. Dalam kesempatan dalam kesempitan ade juga aku suruh abg aku buatkan 1 layang-layang tuk aku tp lapis sendiri la.. haha

 3. LAWAN PEMADAM GETAH.
 Korang pernah tak main benda ni time sekolah rendah..?
menipu la klu korang xpernah main p'mainan ne.. haha. kecuali la bdak perempuan mmang tak layan benda ni. haha.. tp ade jga bdak perempuan yg main p'mainan ne.
Sape yang kalah terpaksa serahkn pemadam getah kpd c'menang. haha
klu aku dulu asyik kalah je.. uhu..
 kawan aku menang je.. sampai berbakul2 pemadam getahnya..  hahaha

4. BOLA KAKI TIGA
P'mainan ne plak jarang aku join member main.. kami dulu bukan guna selipar tapi kami guna kayu Tapi dipangil tiga kayu.
Bola pula kteorang gna bola tenis.. hahaha
kalau kena kat kepala or kat belakang badan memang sedap pasti nak lagi.. hahah

5. MAIN GULI.
 Mainan ne aku tak la brpa terer sangat pon.. Asal dapat main suka2 pun jadi la.. haha
tapi klu asyik main menang dapat 5or6 biji guli pon jadi gak boleh dapat kumpul guli 1plastik.. haha

6. MAIN LASTIK.
Time kat kg dulu benda ni di pangil LASTIKAN.
Kalau bab2 ni Member aku memang terer, klu dia lastik je mesti kene jga burung yg di target tu.
Kalau aku setakat lastik TIANG LETRIK tu boleh la jga..
haha..

Banyak lagi permainan yg aku pernah main tapi 5 ni je yg aku paling minat dan pernah main. hehe
:)

Sunday, 11 March 2012

MaLas? Hmmm..

Ape2 hal mesti di mulakan dengan Assalamualaikum..
So saya di sni ingin memberi salam kepada anda yang membaca blog sya.

~ASSALAMUALAIKUM~


why in our personal behavior are lazy?
kan bagus kalau xde sikap MALAS dalam diri kita, ape2 hal or kerja yang nak dilakukan mesti sudah siap awal. tak de yg stress nak fikirkan kerja yang belum di siap..

Sekarang ni Perangai MALAS telah menghantui diri ku..
aku tak tau nak buat ape lagi.. uhu
aku da cuba nak melawan perangai MALAS ni tapi aku tak mampu nak lawan. Kemarin punya la rajin ulang kaji sampai sangup tak nak p CAFE gara2 nak belajar da tu makan magie juga la jawapannya tp bersyukur juga la ade juga makanan yang boleh d makan dari xde makanan langsung nahhh ikat perut la kau..

aik!!!! nape tiba2 citer sal makanan plak ne.?
lari dari tajuk da tu bang.. haha

Aku stressssssssssssss..
aku nak buang perangai MALAS aku yang ade sekarang niiiiiiiii...
aku nak kembalikan semangat belajar aku seperti kemarin..


Nampak gambar kat atas ni.?? tau baca tak.? :)
mai sya ajar D I L A R A N G  M A L A S !
Faham tak.??
hehe..

da la jie cukup2 la perangai MALAS kau tu..
Kalau kau layan sangat nnti makan diri kau juga tu nnti.
Sedar la dari sekarang..
masih belum terlambat nak berubah.

I must learn to sit for the FINAL EXAMINATION.Nobody who could help myself, but I who
 helped myself.
   
alalalal.. Speking bha c abg ni.. haha
xpe2, tak kisah la GRAMMAR kau tukang langgang..
Mencuba tak salah yg tak mencuba tu yang salah.

Kau jangan terpedaya sangat ngan gambar kat bawah ni.
Ni menyesatkan kau je,,
 JANGAN FIKIR LAMA2.. 
KATAKAN TIDAK!!!! SYAITOONNNNNNNN..

Sepatunya kau wajib ingat nama yang kat dalam gambar di 
bawah ni..
 INSYAALLAH KITA AKAN MENDAPAT HIDAYAH DARINYA.
AMIN.

Wednesday, 7 March 2012

FINAL EXAM bakal tiba.

Assalamualaikum hamba ALLAH SWT sekalian.
Tak lama lagi nak FINAL EXAM.
 Tekanan sudah diri aku sekarang ni tak tau nak buat apa lagi, senjata belum di sediakan..
Peluru pon belum cukup, macam mana la ni.?? 

Haddddoiiiiiinyaaa pon...

Tak sangka la pula da nak habis SEM..
pejam celik, pejam celik..
tidur bangun, tidur bangun n belajar..
mandi, bersiap nak p kelas, makan then p kelas..
tu je aktiviti harian sampai la sekarang.

DAN SEKARANG study weekkkkkk.
Macam xde je rasa study weekk ni, yang lain study week tp kelas kmi ade TEST plak
tapi aku bersyukur juga la akhirnya segala test da berakhir so sekarang hanya menanti kertas soalan time EXAM untuk di jawab dengan tenang..

Dengan harapan yang penuh di dada, mengharapkan yang terbaik untuk final exam nnti.
aminnnnnnnnnn...


Monday, 27 February 2012

Kesatria (HBU 111)

Assalamualaikum semua.
Dah jawab salam sya belum..?
haha.
msti la da jawab kn.? klu tak jawab nnti brdosa. haha
xde la, bgurau saja ok.. jangan la ambil hati kat aku k nnti aku plak yg xde hati. :)

Apesal ayat aku semacam je ni..? nampak happy je. Harus happy yea subjek HBU111 da tamat yea hanya tinggal nak tunggu result je lg. Lepas ni kawad2 da xde, xde la penat, berpanas n xjadi mangsa gunting rambut lg tiap minggu.. hahaha.

25/2/2012 (sabtu), Pertandingan kawad pon da tamat, walaupun kalah tp berpuas hati jga la dengan prestasi PLATUN BRAVO. Terbaikkkkk. Tak sangka2 latihan kawad fomasi hanya 2malam n bila ptandingan dapat buat yg terbaik tp ade jga yg buat kesilapan termasuk aku sendiri buat kesilapan. Biasa la manusia kn xlari dari buat ksilapan so xpe la pkra tu da berlalu trima dengan hati terbuka..
Tak dapat no1 pon xpe la yg penting dapat TOP5 pon jadi la.. hehe


PLATUN BRAVO mcm2 perangai yg aku nampak, ade yg kuat ktwa, bnyk cakap n SOMBONG pon adeeeee.. Ape pon perangai korang tetap PLATUN BRAVO n 1 pasukan yg berkerjasama.

27/2/2012 (isnin), Final exam untuk HBU111. Sebelum p PUSAT PELAJAR UiTM tuk ambil paper HBU111 Nampak sangat gelisah. HAHA. Lawak siotttt, Bersungguh2 study n rajin baca nota tp sempat lagi online FB.. haha..
Alhamdulillah dapat juga jawab paper HBU111 td tp time mnjawab ramai sangat yg siap awal. uhu.. Mengelabah la jga dri ni nak jga siap awl.. hahah.. Tapi xpe biar lambat asal SELAMAT.

HARAP2 result HBU 111 ne dpt 'A' dapat jga support subjek ACC, MGT, MATH, BEL, n CTU.


INSYAALLAH SEM2 HADAPAN AKU NAK JADI KOMANDER KESATRIA.
TERIMA KASIH CIKGU MIOR ZHARIF dan KOMANDER YAYAH coz da tunjuk ajar tentang kawad walaupun aku ade asas kawad so da bertambah ilmu aku tentang kawad ne.. :)
GENG PLATUN BRAVO terima kasih coz bagi kerjasama semasa berkawad.

BRAVO TERBAIKKKKKKK..


Wednesday, 15 February 2012

~Bulan yang amat sibuk bagi ku~

Assalamualaikum semua..
Ade tak yang baca blog aku ni.??
hehe.. harap ade la kan.. 

wahhhhh, nampaknya banyak habuk ye kat blog ne. ish3, apesal la aku malas nak kemaskan ni..??
hahaha.. ikutkan hati memang xnak udpate da blog ne coz masa tak mengizinkan untuk aku menggerakkan jari jemari ku.

Aduyaiiiii, amat sibuk yea bulan ni tuk ku.. banyak assignment yang wajib tuk diselesaikan. kalau tak diselesaikan confom semakin hari semakin banyak la assignment yang berlambak. padan la muka kau kalau assignment dah berlambakkkkkkkk.

arggggggggggggg!!!!!!!

BANYAK ASSIGNMENT dohhhh..

Assignment acc yang macam kat gambar ni.

Parahhhhh otak membuat.. sudah la xde basic acc time sekolah menengah, masuk je U wajib la plak ambil subjek Acc, aduyaiiii ape boleh buat terima je la hakikat tu. CUBA PERKARA YANG BARU yang penting cuba sedaya upaya tuk faham subjek ni.

Business math plak buat aku bertambah stresss dengan soalannya yang memeningkan kepala otak ku untuk memikirkan formula yang digunakan.. b'gitu banyak formula yea.. uhu

Assignemnt akan bertambah sehari dua lagi, malah exam tak lama lagi...
arggggggggggggggggggggggggggggggg!!!!!!!!
stersssss dohhhh..

persoalannya, dapat ke aku taget ngan dua subjek ni.?
harap2 dapat ape yang aku inginkan.. amin..

BERUSAHA dan YAKIN, insyaALLAH akan berjaya.

yang penting sekali jangan lupa pada yg satu ALLAH SWT.
SOLAT jangan tinggal, itu yang wajib di ingat.

Saturday, 14 January 2012

~tak tau nak kata ape~

Assalamualaikum semua..
sebelum aku nak bkata2 kat blog aku ne, aku nak ucap selamat tahun baru. Maaf la ye aku lambat 14hari selepas tahun baru.. haha..
Aku hairan + pelik la sebab ape kawan sendiri sangup block kawan lama dari fb.??? 
Ape salah kawan yang di block tu.? lagi-lagi kawan sejak dari bangku sekolah rendah lagi.

aduyaiiiiii, benggangnya aku ngan dengan situasi ni.
Sudah la sekian lama tak pernah jumpa sejak tamat sekolah rendah n then naik sekolah mnengah jauh-jauh la plak. uhu. Berhubung pun dari FB je tu pon jarang sama sekali nak btegur kat FB.uhu..
kalau d cakap sombong nnti merajuk n kcik hati la plak.. uhu..
Ntah la aq pon tak tau nak buat ape skrang, aku tak pernah nak lpa kawan sekolah rendah n mengah ku malah aku da msg korang tapi korang yg xrep msg aku.. xpe la mngkin korang sibuk ngan hal masing2 kn. 
Mesti korang da berjaya skarang kn.?
ade kerja yang boleh tanggung hidup korang..
aku happy sangat coz ade kawan macam korang utama c gadis "A" yang banyak kenangan sama dia.


kenangan bersama c gadis "A" 
sejak sekolah rendah masih aku ingat sampai sekarang tak pernah aku nak lupa.
"c gadis "A" cubit bahu aku sampai lebam tu aku takkn lupakn..
c gadis "A" juga banyak bagi aku nasihat.
c gadis "A" kau kawan aku, aku sntiasa akan ingatkn kau.
walaupon kau tukar no aku tetap akan cari no HP kau sampai dapat.

p/s : S A H A B A T  S E L A M A N Y A . .